31 МАРТ 2017г.

Зам.-областният управител на Варна Иван Иванов присъства на Националния събор на Българския младежки Червен кръст. На събитието присъстваха 70 делегати от цялата страна, които обсъдиха и приеха отчета за дейността за периода 2015-2017 г., плана за работа през 2017 г. В Националния младежки събор участваха Генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов и зам.-генералният директор д-р Славита Джамбазова.
Сред гостите на форума  бяха представители на държавни институции, на областната и общинската власт, на неправителствени организации.

31 МАРТ 2017г.

Областният управител на Варна Тодор Йотов, зам.-кмета на Община Варна Коста Базитов, кмета на Община Аврен Емануил Манолов, изпълнителния директор на СОК "Камчия" Станка Шопова и  кап. Васил Дачев - почетен гражданин на Варна, бяха гости на III Международен турнир по художествена гимнастика за купата на СОК „Камчия“. В турнира участваха повече от 200 състезатели  на възраст от 4 до 19 години, от 15 отбора. Главен съдия на турнира бе Нина Алексиева. Гостите приветстваха участниците и наградиха състезателките в най-малката възрастова група, за които състезателният ден започна от сутринта.

31 МАРТ 2017г.
Областният управител на Варна Тодор Йотов бе специален гост на тържеството по повод отбелязване на 58 години от създаването на МБАЛ-Варна към ВМА. Специални гости на отбелязването на годишнината бяха и зам.-кмета на Община Варна Коста Базитов, началникът на ВВМУ “Н.Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. На тържествената церемония  униформени и цивилни служители от болницата  бяха отличени с грамоти.
МАРТ 2017г.

Областният управител на Варна Тодор Йотов подкрепи Националната кампания „Великден за всеки”.

Подкрепете Националната кампания на омбудсмана „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“

Областният управител на Варна Тодор Йотов подкрепя Националната кампания „Великден за всеки”, която се организира за втора поредна година и е под патронажа на омбудсмана  на Република България Мая Манолова, като отправя призив към жителите от Варненска област да подкрепят кампанията.
В навечерието на големия християнски празник Великден нека проявим съпричастност, защото нициативата е насочена в подкрепа на най-нуждаещата се част от българското общество – пенсионерите, които често са  нащите родители, баба и дядо.

SMS на номер 1255 – на стойност 1 лев, освободен от ДДС

Обаждане настационарен номер 0900 5 1255 на стойност 1 лев, освободен от ДДС

Банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията с титуляр Български Червен кръст (БЧК):

IBAN: BG53UNCR70001522802795;

Банков код: UNCRBGSF 
Оn-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК -www.redcross.bg

Интернет платформата AMMADO - 

https://www.ammado.com/nonprofit/bulgarianredcross/statement

 

И тази година ще се набират както парични средства, така и хранителни продукти, които заедно с доброволци ще бъдат раздадени в седмицата преди Великден на възрастните хора.
Парите получени от даренията ще бъдат трансформирани във ваучери за храна, всеки от които на стойност по 20 лева. С тях притежателите им ще могат да пазаруват в магазините, които са част от веригите „BILLA“, „LIDL“, „КAUFLAND“, както и други, които допълнително ще бъдат обявени на сайта на омбудсмана. Ваучерите ще бъдат раздадени по предварително уточнени поименни списъци, предоставени ни от НОИ. С тях ще бъдат подпомогнати онези пенсионери, чиято пенсия е над минимума от 314 лева и по тази причина няма да получат надбавка от 40 лева, която правителството отпуска за празника.
При първото издание на кампанията бяха събрани 1 милион лева в пари и хранителни продукти, които бяха раздадени на 33 000 пенсионери, от които една съществена част бяха от Варненска област. Това се случи единствено и само благодарение на щедрите дарители от региона.

Още информация на: www.ombudsman.bg
29 МАРТ 2017г.

Днес 29 март 2017 г., в  Областна администрация Варна се проведе заседание на Постоянна комисия по заетост към Областният съвет за развитие на Област Варна. Комисиите по заетостта към Областните съвети за развитие имат ключова роля при разработването и одобряването на регионалните програми за заетост и обучение. Проектните предложения се разработват в областните и общинските администрации, внасят се в Комисията по заетостта, оценяват се и се класират от комисия, създадена от областния управител, като предложенията могат да бъдат разработени и съвместно със социалните партньори и други юридически лица. В заседанието взеха участие заместник-областният управител на Варна Иван Иванов, експерти от Областна администрация Варна, кметове на общини от областта и представители на регионални структури на ведомства. На заседанието на Постоянната комисия по заетост беше утвърдена  Методика за оценка на проектни предложение подадени от общинските администрации и общините на територията на Област Варна и беше одобрен Проект за регионална програма за заетост, разработена в изпълнение на чл. 31 от Закона за насърчаване на заетостта.

Основна цел на Регионалната програма за заетост и обучение на област Варна през 2017г. е повишаване на заетостта, намаляване на безработицата и повишаване качеството на работната сила, чрез разкриване на работни места за безработни лица от неравностойните групи на пазара на труда. През настоящата година по регионалните програми ще се финансира само осигуряването на субсидирана заетост за не по-малко от 6 месеца. Крайният срок на заетостта по програмата е 30.11.2017г.В регионалната програма на област Варна през 2017г. се предвижда да бъдат включени общо 52 безработни лица, на които ще се осигури заетост за срок от 6 месеца.
28 МАРТ 2017г.

На 28 март 2017г., Областният управител на Варна Тодор Йотов запозна представителите на медии с извършваните строителните и неотложни аварийни работи, които са предприети във връзка с възникнала критична ситуация за опасност от свличане на земни  и скални маси  от ската но Приморски парк в района в дясно на завоя на северния вход на пътя за Крайбрежна алея.

Радио Варна

24 МАРТ 2017г.

Областният управите на Варна Тодор Йотов участва в тържественото отбелязване на 104 години от  превземането на Одринската крепост и Деня на Тракия.

Пред паметника  на Осми Приморски полк Варна  с военен ритуал, заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя  беше почетена  победата на българската армия в обсадата на Одрин. На събитието  присъстваха и представители на общинската администрация, Военноморските сили, много граждани,  както и потомци на тракийци, живеещи във Варна и гости на града.
21 МАРТ 2017г.

Областният управител на Варна Тодор Йотов бе гост на провелата се днес заключителна среща по Проект „Прилагане на рамкова директива за морска стратегия2008/56/ЕО в България- разработване на Програма от мерки съгласно чл.13“, както и представяне на морската стратегия на Република България/Програма от Мерки. Таня Милкова – началник на отдел „Опазване на морските води и мониторинг“ в Басейнова дирекция „Черноморски район“ приветства гостите на събитието- Експерти от UBA Германия, представители на  Министерството на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, МРРБ, Министерство на енергетиката, областни администрации и черноморски общини, браншови и неправителствени организации и университети. На срещата бе споделен германския опит . В дискусията специално внимание бе отделено на Морската стратегия на Република България. С нея се въвеждат и принципи на дългосрочно планиране и координация между компетентните органи, имащи отношение към опазването на морската околна среда.   На срещата бе  споделен германския опит и бяха обсъдени и планирани предстоящи действия за стартиране изпълнението на програмата от мерки и начините за по-добро сътрудничество между компетентните органи и заинтересованите страни.

20 МАРТ 2017г.

Областният управител на Варна Тодор Йотов откри Благотворителен великденски базар в ОУ “Цар Симеон I“ във Варна.

По покана на Директора на ОУ “Цар Симеон I“ г-жа Стоянка Вилянава, Областният управител на Варна посети училището, където бе посрещнат от децата, които собственоръчно са изработили  сувенири за Великден.  Сумата, която бъде събрана от благотворителната разпродажба ще се дари на „Фонда за лечение на деца“, уточниха от училището.  Областният управител на Варна сподели, че е щастлив да посети  това училище, където благотворителните каузи са част от възпитанието на учениците. Тодор Йотов подчерта още, че: „Образованието и културата трябва да бъдат на първо място сред приоритетите на хората, които управляват държавата“. Тодор Йотов поздрави ръководството на училището, учителите, родителите и децата за благородната инициатива и предложи част от ръчно изработените сувенирите да се подредят на щанд в сградата на Областна администрация Варна, откъдето могат да бъдат закупени до 7 април, когато събраната сума ще бъде дарена от ОУ „Цар Симеон I“ на „Фонда за лечение на деца“.

20 МАРТ 2017г.

Служители на верига хипермаркети във Варна блокираха за кратко движението по улицата пред сградата на Областната администрация заради неизплатените им от работодателите заплати. Областният управител на Варна Тодор Йотов прие на разговор  част от протестиращите и им обеща съдействие.

19 МАРТ 2017г.

Заместник областният управител на Варна Иван Иванов присъства на тържествения концерт по повод 59 години от създаването на IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ във Варна. От Името на Областния управител на Варна  бе поднесен  Поздравителен адрес на Директора на гимназията г-жа Веселина Тотева. В присъствието на официалните гости, преподаватели, випускници и гимназисти  по повод събитието, бяха представени прекрасни изпълнения от възпитаниците на езиковата гимназия.

18 МАРТ 2017г.

Бюлетините и изборните книжа за предстоящите  парламентарни избори на 26 март пристигнаха в трети избирателен район Варна с камион от София, който беше съпроводен от полицейски конвой.

Камионът с бюлетините бе посрещнат от Областния управител на Вана Тодор Йотов и председателя на РИК Варна Велин Жеков в  сервизно хале на „Градски транспорт“ АД Варна, в присъствието на представители на полицията и медиите, след което бюлетините бяха разпределени до администрациите – общински и районни. До изборите  бюлетините ще бъдат охранявани от полицията денонощно.

17 МАРТ 2017г.

По повод постъпил сигнал на 16 март 2017 г., за опасност от свличане на земни и скални маси от ската над северния подход на Крайбрежна алея, незабавно  бе свикана междуведомствена експертна комисия, назначена със заповед на Областния управител на Област Варна на основание чл. 64, ал.1, т.1 и т.6 от Закона за защита при бедствия. С цел опазване живота и здравето на гражданите и предотвратяване риска от възникване на аварийни ситуации се забранява преминаването на пешеходци, велосипедисти и превозни средства от 09.00 часа на 17 март 2017 г. в участъка: от северния подход на Крайбрежна алея /откъм „Почивка“/ до Буна №103 /четвърта буна/. Опасният участък ще бъде обозначен и обезопасен с необходимата вертикална сигнализация.

Подходът към Крайбрежна алея ще се осъществява откъм басейн „Приморски“ само за МПС със специален режим на движение и автомобили на аварийни групи.
14 МАРТ 2017г.

В Областна администрация Варна се проведе работна среща относно изграждането на алтернативно пътно трасе за обслужване на Пристанище Варна- Изток, с което да се облекчи трафика по улица Девня и Аспарухов мост. На срещата присъстваха Областният управител на Варна Тодор Йотов,  Стефан Минков - председател на Съвета на директорите на пристанището, директорът на Пристанище Варна Петър Сеферов ,  директорът на държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" Димитър Николов, главният архитект на Община Варна Виктор Бузев и експерти. Обсъждани бяха въпроси относно изготвяне на комплексен проект за инвестиционна инициатива, включваща УПИ и инвестиционен проект, както и етапност при реализирането.

14 МАРТ 2017г.

Областният управител на Варна Тодор Йотов взе участие в  Конференцията на периферните морски региони в Европа The Conference of Peripheral Maritime Region. 

Среща на Политическото бюро на Конференция на периферните морски региони  се проведе на 10 март 2017 в гр. Гозо, Малта. Срещата премина под егидата на Малтийското председателство на ЕС. Областният управител на област с административен център Варна е член н на Политическото бюро на Kонференция на Периферните Морски Региони на Европа.
На събитието е бил одобрен протокола от заседанието на Политическото бюро и протокола от Общото събрание на Конференция на периферните морски региони, проведени на 04 ноември в Понта Делгада, Португалия. Срещата е била разделена на сесии относно работния план на организацията за 2017, а останалите сесии са били посветени на основни области на политика, а именно „Политиката  на сближаването след 2020“, „Бъдещето на Европейския бюджет“, „Бъдещето на Европейския проект“, „Макро региони“, „Свързването на Европа и морските магистрали: оценка и очаквания“, „Морско дело“, „Миграция“, „Финансови и административни въпроси“. Основни участници в семинара са били политици и регионални експерти от различни държави, представители на институции от Европейският съюз, професионалисти  и експерти.
Конференцията на периферните морски региони в Европа (КПМР) обединява около 160 региона от 25 страни-членки и страни, нечленуващи в ЕС. Тя е организирана в подкрепа на по-балансираното развитие на територията на Общността и на сътрудничеството между регионите. Във взаимоотношенията си с националните правителства и с институциите на ЕС, КПМР насочва своята дейност към отчитане и съобразяване с потребностите и интересите на териториите  на периферните морски региони и по-специално, по отношение на политиките със силно териториално влияние, а именно: регионалната политика, устойчивото развитие, транспорта, селското стопанство, рибарството и изследователската дейност. Президент на КПМР е  президентът на Регионалното правителство на Азорските острови Васко Кордейро. Генерален секретар на КПМР е г-жа Елини Мариану. Генералният секретариат на КПМР е със седалище в гр. Рен – Франция.      КПМР е подразделена на шест географски комисии, съсредоточени около моретата в пределите на ЕС - Островна, Атлантическа, Средиземноморска, Балтийска, Комисия за Северно море, Комисия за Балканите и Черно море, като по този начин инициира и подпомага съвместни проекти между регионите, споделящи общи проблеми.
Региони от Гърция и Румъния са инициаторите за създаване на Балканска и Черноморската Регионални Комисии – съответно през април 2000 г. и юни 2001 г. През 2004 г. двете Комисии се обединяват в  Балканска и Черноморската Регионална Комисия (БЧРК), в която членуват 30 региона от Гърция, Турция, Румъния, България, Хърватия, Украйна със специалното партньорство на региони от Сърбия, Грузия и Молдова. Главната цел на Комисията е да представя и укрепва сътрудничеството между регионите, да дефинира общите стратегически предизвикателства, да подкрепя интеграцията на Балканите и в Черноморския район, а също и да разширява връзките с ЕС в съответствие със съществуващите европейска и национални рамки на сътрудничество, както и да разработва общи проекти. Комисията работи изключително в контекста на Европейската политика за добросъседство, за да съдейства за развитието на този регион. Варненска област е член на Конференцията на периферните морски региони в Европа (КПМР) вследствие на решение  на Политическото бюро, взето на среща на 8 юни 2007 година. Официалното решение за присъединяването на област Варна към КПМР и нейната Балканска и черноморска регионална комисия е взето на Генералната асамблея на КПМР във Флоренция, на 17 октомври 2007 година. Варна е първият български регион, който става член на КПМР.  Област Варна е със статут на «пълноправен член». Присъединява и в Балканска и Черноморска Регионална Комисия от 8 юни 2007.

14 МАРТ 2017г.

Областният управител на Варна Тодор Йотов стартира информационна кампания чрез поредица от срещи с кметове на общини от Варненска област във връзка с информиране и разяснения относно набиране на доброволци, които трабва да се включат в Доброволни формирования  към общините. Изграждането на Доброволни формирования е  част от националната политика за превенция и осигуряване на пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и други извънредни ситуации.
Информационната кампания, която Областният управител на Варна стартира заедно с представители на Регионална дирекция ПБЗН Варна съм МВР е с цел подпомагане работата по изграждане на Доброволните формирования в Общините от Варненска област.  По Закона за защита при бедствия /05 юли 2016 г., в Общини с население до 20 000 души задължително се създават доброволни формирования.
Варненска област значително изостава в сравнение с други области в страната. Само  в четири от общо дванайсет общини в областта са сформирани и функционират Доброволни формирования. Това са Варна, Бяла, Долни чифлик и Дългопол.
Доброволните формирования се създават от кмета на общината по решение на общинския съвет.
Доброволец може да е всяко дееспособно навършило 18 години физическо лице, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано.
Служители от Министерството на вътрешните работи и военнослужещи от Министерството на отбраната не могат да членуват в доброволните формирования.
Доброволеца има право на неплатен отпуск за участие в обучение и за изпълнение на задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, който му се признава за служебен или трудов стаж, застраховка, осигуряване за всички осигурени социални рискове, възнаграждение при участие в дейности по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, възнаграждение при участие в обучения и практически учения, екипировка. Доброволните формирования ще се изграждат и развиват в съответствие с добрите европейски практики като самостоятелно действащи единици в структурата на ЕСС, способни да осигуряват ефективна защита на населението в районите с ниска интензивност на произшествията и успешно подпомагащи органите за пожарна безопасност и защита на населението за действия при бедствия, пожари и извънредни ситуации.

10 МАРТ 2017г.

Във Варна се проведе трета среща на партньорите от международния европейски проект „Последна миля“. В проекта участват общо 7 партньори от шест страни, сред които България, Австрия, Словения, Люксембург, Полша, Испания. Зам. областният управител на Варна Иван Иванов приветства  участниците и подчерта, че за Варненския регион е изключително полезно обмяната на опит, във връзка с реализацията на успешни транспортни практики и регионални политики. Тема на срещата бе "Свързан транспорт, иновативни технологии и интелигентна инфраструктура".

08 МАРТ 2017г.
Днес Областният управител на Варна Тодор Йотов се срещна с Роман Якич – ръководител мисия „Ограничена мисия за наблюдение на избори“ в България и с международни  наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, базирани в град Бургас и Варненски регион Ханна Ефременко, Газменд Агай и Димаш Алжанов-политически анализатор. Тема на разговор бе подготовката в областта за предсрочните парламентарни избори 2017 г .
06 МАРТ 2017г.

На 3-ти  март Областният управител Тодор Йотов награди победителите в категория момичета от 4-ти до 8-ми клас, участвали в 53-та лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио Варна в Морската градина. IV Езикова гимназия грабна първото място, втови се класираха участниците от I Езикова гимназия, а трети - СОУ „Св. Климент Охридски”. В традиционната лекоатлетическа щафетна обиколка, тази година се състезаваха повече от 350 участници.

06 МАРТ 2017г.

На 3-ти март Областният управител Тодор Йотов присъства на тържественото отбелязване на Националния празник на България и поднесе венци пред паметника на Граф Игнатиев, Мемориален паметник на украинските воини и Паметник на руските воини във Варна.

Тържественото отбелязване на Националния празник във Варна започна с Божествена Света литургия в Катедрален храм „Свето Успение Богородично”. С военен ритуал на площад „Св. Св. Кирил и Методий” тържествено бе издигнато Националното знаме на Република България. Официалните гости и стотици граждани се включиха в шествие и поднесоха венци и цветя пред паметника на Граф Игнатиев, Мемориален паметник на украинските воини в Морската градина и Паметника на руските воини.

03 МАРТ 2017г.

ДНЕС ЧЕСТВАМЕ 139 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ ВАРНА,
СКЪПИ БЪЛГАРИ,
ЧЕСТИТ 3- ТИ МАРТ – НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ!
Този ден е символ на осъществени мечти, символ на национално самочувствие и достойнство, символ на обща воля за свобода, когато със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа!
Няма да забравим героизма на стотиците хиляди национални герои  дали живота си за нашата свобода. Да я ценим и да не забравяме примера за дълг и патриотизъм, водил смело нашите предци в борбата за национално освобождение и обединение.
Днес това повече от всичко друго ни  задължава да продължим да работим за просперитета и развитието на страната си.
Помним историята и знаем, че сме наследници на  достойни българи! Честит Национален празник!

ТОДОР ЙОТОВ
Областен управител на област с административен център Варна

02 МАРТ 2017г.

В навечерието на 3-ти март- Националният празник на България, Областният управител на Варна посети Варненската морска гимназия „Св. Николай чудотворец“ в квартал Аспарухово. Там той се срещна с директора на гимназията инж. Виолета Шишкова, преподавателския състав и гимназисти, които се подготвят, като бъдещи морски кадри.  Тодор Йотов поздрави всички с настъпващия празник и подари карта на Република България на преподавателя по История като пожела на всички ученици успех в усвояването на морската професия и отлично професионално бъдеще. Областния управител на Варна увери преподавателите от гимназията, че в своята работа ще съдейства при изпълнението на политиките на държавата в сферата на образованието и културата. Тодор Йотов е випускник на Варненската морската гимназия, Техникум по корабостроене и корабоплаване.

01 МАРТ 2017г.

На 01.03.2017 г. в заседателната зала на  Областна администрация Варна се проведе заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси.

Заседанието откри зам. областният управител на Варна Иван Иванов. Присъстваха и представители на териториалните звена на централната изпълнителна власт в Област Варна, представители на общини и представители на обществени и неправителствени организации. В изпълнение на чл. 15 ал.2 от Правилника за устройството и дейността на Националния съвет за сътрудничество по етническите въпроси към Министерски съвет, областните съвети изготвят годишен отчет, който включва обобщена информация за изпълнение на дейностите, по интеграционната политика за цялата област в изпълнение на Националната  стратегия за РБ за интегриране на ромите 2012-2020 г. От секретаря на съвета бе представена информация за напредъка по изпълнението на стратегията на Област Варна за интегриране на ромите и плановете за действията на общините намираща се на територията на областта за 2016 г.
01 МАРТ 2017г.

Децата от  дом “Гаврош“ бяха зарадвани за Баба Марта от Областния управител на Варна.
Областният управител Тодор Йотов посети днес „Приют за бездомни деца Гаврош“ във Варна и подари  мартеници, учебни помагала и блокчета за рисуване на децата, като им пожела да са здрави и послушни. Малките възпитаници на дома подариха от своя страна на Тодор Йотов собственоръчно изработени мартеничка с картичка.
В приюта се възпитават близо 35 деца, една част от тях са без родителска грижа.