29 СЕПТЕМВРИ 2017г.

Заместник областния  управител на  област с административен център Варна г-н Петър Манчев се срещна със Н. пр. д-р Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България.

Днес, 29.09.2017 г., Нейно Превъзходителство д-р Наргиз Гурбанова беше на официално посещение в Областна администрация Варна. По време на визитата Н. Пр. д-р Наргиз Гурбанова и г-н Петър Манчев обсъдиха бъдещи съвместни инициативи в сферата на културата, образованието, инвестициите и възможностите за осъществяване на проекта за доставка на допълнителни количества газ от Азербайджан, в който България играе важна роля като потребител и транзитен коридор. Нейно Превъзходителство подчерта, че двете страни имат изградени добри дипломатически отношения вече 25 години, разказвайки накратко историята и постиженията на Република Азербайджан по отношение на културата, икономиката и транспорта. Г-н Манчев не пропусна да  отбележи, че град Варна е Европейска Младежка Столица  за 2017 година и е наследник на титлата именно от  град Ганджа, Азербайджан (2016г.). Н.пр. д-р Наргиз Гурбанова обеща, че това няма да е последната визита в морската  ни столица.
19 СЕПТЕМВРИ 2017г.

Дискусия на тема: „Конкурентоспособна икономика чрез стимулиране на партньорството между местната власт и бизнеса“
На 19 септември 2017г. в гр. Варна се проведе работен обяд по Проект Road Show 2017 г.: „Конкурентоспособна икономика чрез стимулиране на партньорството между местната власт и бизнеса“, на който официален гост беше Областният управител Стоян Пасев. Началото е поставено през 2016г. с пилотен проект в град Русе, 17 септември, 2016 г. През 2017 г, инициативата продължава с организиране на дискусии в страната – Бургас (30 март 2017), София (30 май 2017), Варна (19 септември 2017) - с цел да създаде предпоставки за развитие на регионите, посредством подобрение на бизнес климата в тях. Обект на дискусиите са теми като намирането на подходящи кадри чрез взаимодействие с местни университети, осигуряване на преференциални условия за инвестиция в изграждане на модерни бизнес сгради в региона и подобряване условията за сътрудничество между местните власти, университетите и бизнеса. Дискусията във всеки от изброените по-горе целеви градове се осъществява под формата на VIP бизнес обяд в приятна работна обстановка.
Областният управител бе панелист на събитието относно темата за промотиране на Варна като добро място за инвестиции и развитие на високи технологии, ВРО услуги, бизнес имоти и др. Областният управител наблегна на идеята за стимулиране на строеж и развитие на зелени, устойчиви сгради, ускоряване и подобряване на комуникацията и на административното обслужване на големите инвеститори, както и облагородяване на заобикалящата ни среда – озеленяване, инфраструктура, достъп, градски транспорт около инвестиционните проекти, републиканските транспортните пътни мрежи и стимулиране на образователни инициативи за подготовка на кадрите региона съобразно изискванията и целите на бизнеса.

Ключови панелисти на дискусията бяха Иван Портних- кмет на община Варна, Виктор Бузев-гл.архитект, Таня Косева-Бошова-Председател на Управителния съвет, Асоциация на собствениците на бизнес сгради (АСБС), Станимир Николов-Председател на борда на директорите на Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и изпълнителен директор на ЕПАМ Системс България, Инж. Пламен Андреев-Управител, Планекс Холдинг.
18 СЕПТЕМВРИ 2017г.

Посланикът на Кралство Дания у нас Н. Пр. Сьорен Якобсен се срещна с Областния управител
„За Варна е изключителна чест да бъде домакин на първата официална визита извън София на новоназначения датски посланик у нас. Вярвам, че традиционно добрите взаимоотношения между нашите две страни ще продължат да се развиват“ с тези думи Стоян Пасев посрещна Н. Пр. Сьорен Якобсен. Посланикът на Дания бе придружен от почетният консул на Кралство Дания във Варна Константин Дараданов.
„Варна е едно от най-предпочитаните места за отдих на моите сънародници, затова приветствам желанието на града да се развива като целогодишна туристическа дестинация. Средно между 50 000 и 60 000 датски туристи посещават България всяка година. По-голямата част от тях идват през активния летен сезон за почивки край морския бряг – основно във Варна и по Южното Черноморие“, допълни дипломатът. Много датски компании са базирани в България. Освен, че се посещава от много датски туристи, във Варна се намира и една от най-динамично развиващите се компании в IT сферата, чийто собственик е от северното кралство. В страната и в частност във Варна има и много студенти, каза още Сьорен Якобсен.

Двамата обсъдиха възможностите за икономическо сътрудничество, както и партньорство в сферата на образованието и културата.

 

18 СЕПТЕМВРИ 2017г.

Откриване на новата академична 2017 - 2018 г. в Медицински университет Варна

С тържествен водосвет за здраве и благополучие на 18 септември започна новата академична 2017/2018 година в Медицински университет – Варна. На откриването присъства г-н Илиян Карагьозов – заместник – областен управител на област с административен център Варна. Ректорът проф. д-р Красимир Иванов приветства студентите, които за 56-и пореден път прекрачиха прага на университета:

„Приветствам Ви за смелостта да изберете учебно заведение с дългогодишна история и високи академични изисквания, изисквания, които си поставяме и ние като ръководство и преподаватели, изисквания, които ще имаме и към Вас, нашите студенти, за да излезете горди, уверени и със самочувствие пред Вашите пациенти. Убеден съм - съчетавайки тази Ваша смелост с ума и интелекта, които в това състезание показахте, че притежавате - ще откриете своето място тук и ще усетите вълшебството на академичния дух."

14 СЕПТЕМВРИ 2017г.

Посланикът на Беларус на официална визита при Областният управител на област Варна

Посланикът на Беларус в България – Н. Пр. Владимир Воронкович и Олег Белов – заместник-ръководител на мисията и съветник по търговски въпроси бяха на официално посещение в Областна администрация Варна. Дипломатите се срещнаха с Областния управител Стоян Пасев. На срещата присъства г-н Иван Табаков, Председател на Варненска търговско-индустриална камара.
По време на срещата гостите са предоставили информация за двустранното сътрудничество в различни области между България и Беларус и са споделили задоволството си от партньорството на Варна. Стоян Пасев сподели икономическия потенциал на област Варна, възможностите за инвестиции, туризъм и култура.

13 СЕПТЕМВРИ 2017г.

Заседание на Областен съвет за развитие на област Варна
В изпълнение на разпоредбите на чл. 69, ал.1, т.1 от Правилника за прилагане на Закона за регионалното развитие Областния управител Стоян Пасев свиква  заседание на Областния съвет за развитие  на област Варна днес 13.09.2017г. от 11.00 часа в зала Заседателна на областна администрация Варна, ул.“Преслав“ 26 при следния дневен ред:
1.            Представяне на дейности по проект „Blue NET” – Мрежа на морските клъстери за син растеж. Участват представители на партньорите по проекта и представител на ГД „Морско дело и рибарство“, ЕК;
2.            Добри практики – примери от партньорски клъстери (Маре TVG – Италия)
3.            Регионална програма по SUMP (ПУГМ - Планове за устойчива градска мобилност) за област Варна.
4.            Други.

01 СЕПТЕМВРИ 2017г.

Втора работна среща на тема „Телекомуникации и радио-съобщения – предоставяне на услуги“
В Областна администрация Варна се проведе втора работна среща на тема „Телекомуникации и радио-съобщения – предоставяне на услуги“. На срещата присъства председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, кметове и кметски наместници от областта, медии и представители на мобилните оператори.
Няма заглушаване на нито едно местно и национално радио. Това каза във Варна председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Божков е категоричен, че е дадена възможност за достатъчно голяма мощност на излъчване на българските радиа. Те обаче не се възползват, защото за целта е необходима по-добра техника, а това е свързано с инвестиции.
„Инвестициите се случват трудно и заради факта, че местните радиа не са печеливша дейност. За да стимулираме вложенията, дори намалихме таксите в крайграничните зони.”, каза Божков.
Председателят на КРС посочи, че в точките на излъчване на български радиа няма заглушаване. Проблем е, че като цяло радиата са малко по Черноморието ни. Повече турски радиа се улавят основно юли и август заради ефекта на топлото море. За пример Божков даде Бяла, където през юли са засечени 107 радиа, а в средата на август едва седем при 61 български.

Г-н Веселин Божков увери, че предсрочното прекратяване на договорите с мобилните оператори ще става срещу неустойка в размер на 3 месечни такси, а не както досега срещу броя на оставащите такси до края на договора. По думите му промяната вече е договорена с двама от мобилните оператори, а до два месеца ще бъде уточнена и с третия оператор.
„Като цяло по отношение на мобилните оператори има ръст на жалбите. Едно от основните неща, с което са свързани, е роумингът и въвеждането на услугата. Имахме жалба за 18 хил. лева навъртяна сметка от роуминг от Турция. Операторите са задължени като се достигне 90% от посочения лимит на сметката да информират потребителя, а при 100% ползването на услугата да продължи само след изрично съгласие на клиента.”, каза Божков.
По отношение на покритието на мобилните оператори в плановете до 2018 е да има 8 допълнителни станции във Варна и 4 на територията на областта, което многократно ще увеличи качеството на услугата 4G.