31 ЯНУАРИ 2018г.

Морски клъстър България организира „Дни на сини кариери“
на 31 януари и 1 февруари 2018 г. в Юнашки салон, гр. Варна

Събитието е част от европейски проект „Център за сини кариери в Източното Средиземноморие и Черно море” и се организира от Морски клъстър България със съдействието на Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, Технически университет – Варна и Колеж по туризъм – Варна.
На форума ще бъдат очертани възможностите за бъдещо професионално ориентиране и кариерно развитие на младежите в основните сектори от „Син растеж“ – морски транспорт, морски аквакултури, круизен туризъм и добив на нефт и газ от морето. Участие вземат образователни институции, професионалисти от страната и чужбина, работодатели, ученици и студенти. Пред аудиторията ще бъдат представени и обсъдени перспективи и изисквания на бизнеса за упражняване на различни професии в сферата на синята икономика при използване на съвременни технологии.
Г-н Илиян Карагьозов - заместник – областен управител на област Варна поздрави организаторите и участниците на форума, подчерта неговата значимост за кариерното  развитие на младите хора в морската икономика и им пожела на добър час!

15 ЯНУАРИ 2018г.

На 12 януари 2018 г. тържествено бе отбелязана 119-та годишнина от създаването на Щаба на Военноморските сили на Република България

В Щаба на Военноморските сили се проведе тържествено събрание по случай 119-та годишнина от създаването му. Гости на тържеството бяха кметът на Варна Иван Портних, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и заместник-областният управител на Варненска област Илиян Карагьозов. Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев връчи награди на отличили се служители. Тържеството завърши с обща снимка пред Щаба и концерт на Мъжкия хор на моряците ветерани „Христо Манолов” при Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Варна.

08 ЯНУАРИ 2018г.

В Областна администрация Варна се проведе разширено заседание на  Областен съвет за тристранно сътрудничество

Във връзка с изпълнението на дейностите по подготовката и утвърждаването на държавния план- прием за учебната 2018/2019г. и определяне на потребностите на пазара на труда от кадри, в Областна администрация Варна се проведе разширено заседание на  Областен съвет за тристранно сътрудничество.Илиян Карагьозов, зам.-областен управител на Варна откри и ръководи заседанието на Съвета. Той подчерта, че за реализиране на регионалните политики и за постигане на висока ефективност на образователната среда Областна администрация Варна успешно си сътрудничи и взаимодейства с РУО- Варна и общинските организации.  Очакванията на пазара на труда  са към подобряване на бизнес средата и разкриване на нови  работни места и профилиращи отрасли в структурата на икономиката на област Варна: пристанищни дейности, корабоплаване, кораборемонт;  туризъм; химическа промишленост; машиностроене; хранително-вкусова промишленост; мебелно производство; строителство и селско стопанство. Предстои приемането на заявки за прием на ученици по определени професии или специалности от Дирекция „Бюро по труда“ Варна, бизнеса и предприятията, браншовите организации и български асоциации чрез директорите на средните училища. Областният управител на област Варна, Стоян Пасев запозна присъстващите с  перспективите за развитието на града и областта през 2018г. За образователна инфраструктура са осигурени над 23 млн. лева от МОН. Варна ще стане дигитален иновационен хъб. Градът ни е един от 30-те в Европа, които ще получат подкрепа от Европейската комисия за развитие на сектора с най-висок икономически потенциал - дигиталният. Варна изгражда инфраструктура за около 300 млн.лв.,  полагат се усилия за привличане на големи брандове в града. Това ни задължава да осигуряваме конкурентоспособни кадри на пазара на труда, в заключение заяви областният управител.

 

06 ЯНУАРИ 2018г.

С Богоявленска литургия започна честването на Йордановден във Варна на 6 януари 2018 година

Празничната програма започна с тържествена богоявленска литургия в катедралния храм „Св. Успение Богородично“. След службата, на площад „Св. Св. Кирил и Методий” се проведе военен ритуал – благославяне на частите и техните бойни знамена. От Катедралния храм тръгна празничното шествие до Алеята на възрожденците в Морската градина за полагане на венци и цветя с военен ритуал пред паметника на Христо Ботев, по случай 170 години от рождението му. На Първа Буна по традиция се проведе великия богоявленски водосвет. 32-годишният Емил Атанасов от Варнаизвади кръста от морето, който беше хвърлен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Организатори на тържествата са Община Варна, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия. Сред гостите бяха г-н Стоян Пасев – областен управител на област Варна и г-н Илиян Карагьозов – заместник областен управител.