22 МАЙ 2018г.

Творци от цял свят се събират на фестивал „Славянското слово“

Фестивалът „Славянското слово“се организира от 21 до 25 май с участието на творци от Русия, Белорусия, Израел, САЩ, Обединени арабски емирства. Срещата на писателите започва с литературна вечер в зала „Одесос“ на хотел „Черно море“ във Варна, на 22 май творците ще посетят Двора на кирилицата в Плиска, където ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурса
Представители на Международният съюз на писателите „Св. св. Кирил и Методий“ и председателят на организацията проф. Ивайло Петров се срещнаха с г-н Стоян Пасев – Областен управител на област Варна. Сред гостите са известните писатели Лев Портной, Виктория Левина, Йосиф Галперин, Елена Храпова, Елена Асатурова и други автори.
„Радваме се, че в навечерието на светлия празник – Денят на славянската просвета и култура, ще можем да обогатим тържествата с участието на нашите колеги“, заяви председателят на творческата организация проф. Ивайло Петров. Основните задачи, които си поставя организацията, са утвърждаване на кирилицата като средство за общуване между славянските народи, обединяване на обществото около приоритетното писане на кирилица в България, Русия, славянските страни и пишещите по този начин от целия свят, издаване на книги, алманаси, вестници, списания и други печатни издания, ориентирани към популяризирането на кирилицата като основно средство на диалог в обществото.
По време на срещата в администрацията, Областния управител награди символично Виктория Левина с грамота за приноса и към съвременната българска литература. Виктория Левина е автор  на книгата "В моей Болгарии" - сборник стихове за България, отпечатан в  Новокузнецк /Русия/.През 2018 година нашият писателски съюз отпечата книгите на Виктория Левина "Дом в деревне" / на руски език/ и "Къща в село" / на български език, в превод на проф. Ивайло Петров. Стиховете в книгата са преведени от известната българска поетеса Петя Цолова. Книгата "Дом в деревне" дава представа за интереса на Виктория Левина към съвременна България. Предложението да бъде наградена книгата "Къща в село" на Виктория Левина е продиктувано от разбирането, че не са толкова много съвременните писатели в чужбина, пишещи по такъв начин и с такава любов към България.

21 МАЙ 2018г.

В град Габрово се проведе работна среща  на областните управители

На 18 и 19 май 2018г. в гр. Габрово се състоя работна среща на областните управители, на която присъства г-н Илиян Карагьозов – заместник- областен управител на област Варна. Домакин беше г-жа Невена Петкова - областен управител на област Габрово. В срещата участваха г-н Томислав Дончев – заместник-министър председател, г-жа Румяна Бъчварова - началник на кабинета на министър-председателя, Огнян Златев - ръководител на Представителството на ЕК и Малина Крумова – заместник-министър на регионалното развитие.

15 МАЙ 2018г.

Среща във Варна за подготовката на летния сезон: Контролът тази година ще е още по-стриктен.

На 14.05.2018г. в гр. Варна се проведе среща за подготовката на летния сезон и опазването на чистотата на плажовете с участието на вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на община Варна Иван Портних, областният управител на Варна Стоян Пасев, заместник областният управител Илиян Карагьозов и представители на местната власт, туристически бизнес, контролни органи, концесионери и др.
Министър Ангелкова посочи, че важен успех по отношение на морските плажове е, че броят на неохраняемите ивици този сезон ще е по-малък спрямо миналия. Прогнозите към момента са чуждестранните туристически посещения да са с около 5% повече в сравнение с лято 2017 г., когато те бяха над 5,3 млн. и достигнаха увеличение от 5,7 на сто. Чуждестранните туристи надминаха с 1,8 млн. души населението на страната.  Българите са реализирали около 9 млн. нощувки у нас. Тези резултати ни задължават да задържим високото качество на българския туристически продукт и нарастващия интерес на туристи от висок клас. Министърът благодари за работата на контролните органи през миналата година, както и за заявената от тях готовност за лято 2018 г.

10 МАЙ 2018г.

"Българе" играят "Осмото чудо" в подкрепа на
новостроящия се храм "Св. Прокопий Варненски"

На 17 май 2018 г. /четвъртък/ от 19 часа на сцената на Двореца на културата и спорта във Варна НФА "Българе" за трети път ще представи новия си мащабен спектакъл "Осмото чудо", със специалното участие на холивудската знаменитост Бен Крос. Представлението ще се играе от ансамбъла благотворително в подкрепа на кампанията "Да изградим новия храм на Варна!" и се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и под патронажа на кмета на гр. Варна г-н Иван Портних, със съдействието на Община Варна. Целта е да се съберат средства за довършване на новостроящия се във Варна православен храм "Св. Прокопий Варненски".
"Осмото  чудо" по сценарий, хореография и режисура на продуцента и хореограф на ансамбъла Христо Димитров е запленяващо пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор. С него зрителите преоткриват за себе си личността на един верен приятел на България отпреди век - кореспондента на в. "Таймс" Джеймс Баучер. Ролята на ирландския журналист е великолепно изиграна от холивудския актьор Бен Крос. Българският актьор Атанас Сребрев в образа на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в разговора, който двамата водят при пътуването си в "Ориент Експрес". Повествованието преминава през 7 музикално-танцови картини, впечатляващо изиграни от танцьорите и солистите на "Българе", а самият хореограф  на спектакъла Христо Димитров се включва със солови изпълнения в добруджанската и тракийската картина. В четвъртия авторски спектакъл на ансамбъла наред със закачливите теми от фолклора в песни и танци, един крилат артист редовно обира овациите на публиката. След двата часа в магията на завладяващите български ритми зрителите направо остават без дъх, за пореден път изпитвайки гордост от уникалното ни фолклорно наследство.

Билетите за представлението на "Осмото чудо" във Варна на 17 май са на цени от 10, 12, 15 , 20 и 25  лева и вече са в продажба на касата на ДКС.

http://clips.bulgare.net/Clip_8_chudo_Varna_17052018.mp4

09 МАЙ 2018г.

Варна отбелязва Деня на Европа и Деня на победата над хитлерофашизма с поклонение и полагане на венци

Събитието започна пред паметника на Осми Приморски полк. Венци и цветя поднесоха Oбластният управител Стоян Пасев, кметът Иван Портних, евродепутатът Емил Радев, председателят на общинския съвет Варна, Варненската и Великопреславска митрополия, почетни консули, районни кметове, неправителствени организации , граждани и гости на града. 
Поклонението продължи с едноминутно мълчание и химна на България. Малко по-късно шествието продължи до Паметника до Община Варна за издигане на флага на Европейския съюз по повод 9-ти май Денят на Европа.

04 МАЙ 2018г.

Тържествено се отбеляза гибелта на Гоце Делчев във Варна

Община Варна, МКПД "Гоце Делчев" – Варна, Военноморски сили, Варненска и Великопреславска Света Митрополия, Военноморски клуб – Варна, гости и граждани на гр. Варна тържествено отбелязаха 115 години от гибелта на Гоце Делчев на 04.05.2018г.
Г-н Илиян Карагьозов – заместник областен управител на област Варна присъства на общоградското поклонение пред паметника на Гоце Делчев на Алеята на Възраждането в Морската градина, което включваше заупокойна молитва, военен ритуал и тържествено поднасяне на венци.

Г-н Карагьозов постави венец на паметника на Гоце Делчев в знак на почит пред подвига на този борец за свободата на Македония и Одринско, вдъхновител и идеолог на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и национален герой на България. "Дойде време да работим за България, понеже ние всички сме българи", казвал Гоце. Едва на 31 години той пада убит от турска потеря.
02 МАЙ 2018г.

Балетните грации на студио „Звездна дъга“ гр.Варна  в Областна администрация Варна

Днес в Областна администрация Варна балерини от Балетно студио Звездна дъга гр.Варна  поднесоха  “пролетен поздрав” със своите танцови умения към Областния управител и неговия екип по случай майските празници.
Малките балерини са носители на множество награди от национални танцови конкурси. Балетното студио е създадено за обучение на деца и младежи по класически,модерни и характерни танци с художествен ръководител Елена Бубновская,бивша прима балерина на театъра за опера и балет в град Одеса в Украйна.
Наградите получени от възпитаниците на балетното студио са: през 2013 година- Национален конкурс за класически,характерен,съвременен и фрий денс танци в град Бургас -  2 втори и 1 трето места; Национален танцов конкурс на театрално-сценични танци,характерни и съвременни танци и класически балет в град  Димитровград – 2 втори и 4 трети места.   През 2014 година - Национален конкурс за класически, характерен, съвременен и фрий денс танци в град Бургас – 2 първи,2 втори и 1 трето места;2015 година - Национален конкурс за класически,характерен,съвременен и фрий денс танци в град Бургас – 2 първи и 1 второ места; Национален конкурс Дъга от таланти в град Пловдив - 6 първи,5 втори и 1 трето места; Танцова спартакиада в град Велико Търново – 1 първо,1 второ и 2 трети места; 2016 година-Национален танцов конкурс България танцува в град  Димитровград – Гран при за цялостно представяне в стил класически танци, 16 първи, 1 второ и 3 трети места; 2017 година - WORLD DANCE CHAMPIONSHIP град Русе – 1 Young promise and 1 The best mini solo; Национален танцов конкурс България танцува град  Димитровград – Гран при, 9 първи,7 втори и 1 трето места
През 2018 година от  Национален конкурс Дъга от таланти в град Пловдив – 3 първи места.