9

11 ЯНУАРИ 2019г.

Издаване на удостоверение APOSTILLE на документи
От 01 януари 2019г Областна администрация Варна предлага нова административна услуга - „Издаване на удостоверение APOSTILLE на документи, които са издадени от кметове и общински администрации“. Удостоверяването с “APOSTILLE” на документи досега се извършваше само в МВнР. Промяната е в резултат на една от мерките, инициирани от МС през 2017 г. за подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.
Подробна информация можете да намерите в Интегрираната информационна система на държавната администрация за всички предлагани услуги, както и на страницата на Областна администрация Варна, от където можете да си изтеглите и образец на заявление.

11 ЯНУАРИ 2019г.

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза 138 години от създаването си

На 9.01.2018 г. се проведе тържествена церемония по случай 138 години от основаването на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Официални гости на церемонията бяха: г-н Илиян Карагьозов – заместник-областен управител на Варненска област, г-н Тодор Иванов, заместник-кмет, к-н I ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на Военноморските сили и др. Присъстваха представители на институти, фирми и организации, свързани с морския бизнес и индустрия, бивши и настоящи възпитаници на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Церемонията бе открита с приветствено слово от началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Бяха получени поздравителни адреси от г-н Румен Радев, президент на Република България, г-н Красимир Каракачанов – министър на отбраната, генерал Андрей Боцев – началник на отбраната, и др. От името на г-н Стоян Пасев – областен управител на област с административен център Варна, поздравителен адрес връчи г-н Илиян Карагьозов.
По случай празника, в знак на почит и признателност, бяха положени цветя пред барелефите на изявени преподаватели на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

06 ЯНУАРИ 2019г.

Богоявление
На днешната дата - 6 януари  е един от най-големите християнски празници в българския календар - Йордановден или Богоявление. Ритуалите на Йордановден в традиционния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста, затова и на много места този празник се нарича Водици. С кръщаването на водата светът придобива нова ценност и сила, става по-безопасно място за живеене. Свършват т.нар. "мръсни дни", т.е. злите сили са победени и прогонени. На този ден се извършва празнична Богоявленска литургия, освещава се вода и след това свещениците отиват до водоем (море, река, езеро), където хвърлят кръста, а този сред мъжете, който го хване, ще бъде здрав през цялата година.Вярва се, че всеки влязъл в януарските ледени води, ще бъде пазен далеч от болести през цялата година.
На 6 януари е и ритуалът за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.
Във Варна празникът започна с Богоявленска Света литургия, която бе отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в Катедралния храм „Успение Богородично“. Веднага след това той благослови военните части и техните бойни знамена на церемония на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“. Оттам тръгна и празничното шествие, водено от кмета на Варна Иван Портних, в коeто се включиха стотици варненци. Пред паметника на Христо Ботев в Морската градина венци и цветя в чест на 171-та годишнина от рождението на големия поет революционер бяха поднесени от областния управител Стоян Пасев, кмета Иван Портних, председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, представители на политически партии, граждани и гости на града.
След това шествието се отправи към първа буна, където митрополит Йоан хвърли в морските води богоявленския кръст. Около 80 смелчаци се включиха в надпреварата по спасяването на разпятието, като най-бърз се оказа Александър Матев.